Museumsbelysning med respekt for historie og indhold

Gennem årene har vi løst mange forskellige opgaver på en lang række danske museer, altid med respekt for både stedets arkitektur og indhold. Ofte med mulighed for, at kunden efterfølgende selv kan justere lysmængde til skiftende udstillinger.

Montrebelysning er en særlig disciplin indenfor udstillingsbelysning. Man skal minimere genskin fra omgivelserne i glasset, da det påvirker oplevelsen af indholdet. Lyset i montren skal afstemmes med belysningen i omgivelserne, så montren får den rette visuelle opmærksomhed. Derudover er der ofte konserveringskrav, som påvirker belysningsløsningen. Vi har erfaring med at håndtere disse og en lang række andre udfordringer forbundet med belysning i montrer.

Valg af den rette styring og brugerflade er vigtig for funktionaliteten og den efterfølgende daglige drift af belysningen til museer og gallerier. Vi har erfaring med en lang række styringsmuligheder og hjælper ofte kunden med at finde en langtidsholdbar løsning. Vi sørger for at introducere Jer og Jeres personale til brugerfladen, så I kommer godt i gang.

Eksempler på montrebelysning

Til Vejle Kunstmuseum har vi udviklet en belysningsløsning, i en højsikringsmontre indeholdende en historisk guldskat, Vindelev-skatten, For at få guldet til at fremstå taktilt og levende, valgte vi et varmt hvidt lys med en farvetemperatur på 2700K. Vi anvendte adskillige små lyspunkter, og brugte forskellige linsetyper til at opnå den bedste belysning.

På Den Hirschsprungske Samling har vi med et enkelt greb forvandlet en af museets ældre montrer til en smuk udstillingsplatform for skiftende genstande. Oven på montren er der bygget en kasse, hvori selve lyskilderne, i dette tilfælde LED-strip, ligger gemt. I bunden af kassen har vi indsat en diffuserende og prismatisk plade, så lyskilderne ikke er synlige og ikke generer publikum. Lyset kan styres og indstilles af museets personale afhængig af behov. Kassen er tilpasset montres udtryk, så den ser ud til altid, at have været der.

Til Karen Blixen Museets udstilling, Silver Tales, har vi udviklet en løsning til en række små montrer med sølvtøj. Vi har lavet en miniature belysning, der på subtil vis fremhæver sølvtøjet og tilføjer en lille ekstra oplevelse, ved at arbejde med skygger på en raffineret måde.

Den korrekte belysning fremhæver museets keramiske samling

På Vejen Kunstmuseum har vi finjusteret belysningen i samtlige montrer. Museets keramiske samling er et overflødighedshorn af værker fra danske keramikere. Med finjusteringen fremhæves former, tekstur og farver nu på fineste vis.